Resepi: Enak Terung dengan cili api

Enak, Lazat, Simpel dan Mudah

Terung dengan cili api. Salam hujung minggu kalah yg menonton hujung minggu. Mak Ayang masak Masak Sambal Cili Api Ikan Keli dengan Terung. Resepi Sayur Terung Goreng Cili API Bahan-bahan Terung cili api Bawang besar Bawang putih Ikan bilis ASAM keeping #resepisayur #terung #ikanbilis #resepi.

Terung dengan cili api CILI API atau CILI PADI atau CABE RAWIT (Capsicum frutescens) merupakan tanaman yang penting di Asia Tenggara termasuk Indonesia, Malaysia dan Thailand. Tumbuhan ini dari keluarga Solanaceae yang dipercayai natif dari benua Amerika Selatan sebenarnya. Masukkan cili dalam periuk, tambah santan dan masak atas api sederhana. Anda dapat mencoba Terung dengan cili api gunakan 8 bahan dan 2 langkah. Bagaimana cara membuat nya.

Bahan memasak Terung dengan cili api

  1. Anda membutuhkan of Terung potong panjang.
  2. Persiapan of Lada merah hiris.
  3. Siapkan of Lada kecil hiris.
  4. Siapkan of Bawang besar hiris.
  5. Persiapan of Garam.
  6. Anda membutuhkan of Serbuk perasa.
  7. Persiapan of Kunyit.
  8. Anda membutuhkan of Gula.

Seterusnya, masukkan terung pipit dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan asam keping dan garam. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Kemudian buka api perlahan sahaja supaya kuah mendidih kecil supaya tiada buih buih dalam kuah.

Terung dengan cili api caranya

  1. Goreng terung garam kunyit dan angkat, tumis semua bahan2 tdi gaul, masukan serbuk perasa, garam, dan serbuk perasa.. Masak sehingga garing skit je.. Dah taburkn di atas terung tadi.. Siap....
  2. Goreng.

Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Pes cili atau cili kisar ni biasanya orang buat sambal atau dijadikan bumbum untuk masakan bergoreng! Pes cili yang dibuat di rumah paling tidak akan tahan lebih kurang seminggu lebih sahaja kerana tiada pengawet. Tambah terung pipit ke dalam sambal. Rasa enak pahit petai, digabung dengan rasa masam, manis dan pedas.