Langkah Membuat Ringkas Lemak cili api udang

Enak, Lazat, Simpel dan Mudah

Lemak cili api udang. #rmnetwork #bondarosse #udanggalah #masaklemak Thanks for watching this video. Do share your result after you try this recipe. Ini adalah cara-cara memasak Udang Masak Lemak Cili Api resepi bonda saya yang berasal dari Negeri Sembilan.

Lemak cili api udang Udang +labu +kacang panjang Masuk jeh la syur yang ada time time PKP nie☺. Terima Kasih Kerana Menonton ✨ - Di video ini saya menunjukkan resepi resepi mudah dan cara untuk memasak : masak lemak cili api udang di rumah. - #udang. Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang memang sangat. Anda dapat memasak Lemak cili api udang gunakan 10 bahan dan 6 langkah. Bagaimana cara membuat itu.

Bahan memasak Lemak cili api udang

 1. Siapkan 500 gram of udang.
 2. Siapkan 1 kotak of santan kara.
 3. Siapkan 20 of biji cili padi.
 4. Anda membutuhkan 2 batang of serai.
 5. Persiapan 5 keping of asam keping.
 6. Persiapan 1 of inci kunyit hidup.
 7. Siapkan 3 of biji santan.
 8. Siapkan 3 batang of cili merah.
 9. Persiapan 1 cawan of air.
 10. Siapkan 1 of sudu kecik perasa.

Bahan resepi masak lomak cili api ayam kampung : Untuk masak lemak cili api udang pun boleh guna resepi ini ya. Buh dalam periuk bersama ayam ,serai dan masukkan air biar sama paras dengan. Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Sebenarnya selain menggunakan daging salai, kita boleh juga nak masak ayam, ikan, ketam atau udang.

Lemak cili api udang langkah langkah

 1. Bahan yang perlu kita sediakan.
 2. Kita blend kan cili padi dan kunyit hidup bersama.
 3. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah kita blend tadi tumiskan ia sehingga naik bau dan kemudian masukkan kentang.
 4. Kita masukkan serai yang telah ditumbuk kemudian masukkan air masak 1cawan untuk kurangkan kepekatan kemudian masukkan santan.
 5. Masukkan asam keping dan udang kacau selama 5 minit boleh tutup api. jangan lupa letak 1 sudu kecik perasa.
 6. Taraa sedia untuk di hidangkan selamat mencuba.

Maksudnya udang masak santan cabe rawit. Ini versi mudahnya, supaya gak nyusahin makemak buibu yang agak kesulitan mencari bahannya. MENU ayam masak lemak cili api sememangnya terkenal di Negeri Sembilan. Cara penyediaannya ringkas manakala bahan "Kita kacau ayam bersama bahan tumbuk iaitu cili dan kunyit hidup di atas kuali tanpa lekat yang panas. Air dipanggil lemak dari ayam akan keluar secara.